dimarts, 6 de setembre del 2011

COSES VISTES, COSES LLEGIDES

Seminari Internacional "Coses vistes, coses llegides. L'edat d'or del periodisme literari català"
 
Inici:
14/09/2011 18:00
Fi:
16/09/2011 19:00
Lloc:
Aula de Música, Fac. Lletres
Organitza:
Institut de Llengua i Cultura Catalanes - Càtedra Josep Pla
 seminari Les virtuts de regeneració narrativa de les formes no-ficcionals de la literatura catalana dels anys vint i trenta gaudeixen d’un ampli consens crític i, sobretot, dels favors d’un públic, avui com ahir, àvid de lectures amenes i fonamentades.
El periodisme català d’entreguerres s’ha convertit, així, un veritable capítol autònom i a part en la història literària de la cultura catalana, considerat, cada vegada més positivament, com una pedrera lingüística, estilística i narrativa, com una font inesgotable de models intel·lectuals i de tipus d’escriptors, com un mirall on anar a trobar una mostra diàfana de com la perfecta aliança entre catalanisme i cosmopolitisme van donar a la Catalunya anterior a la guerra civil espanyola personalitats d’una enorme singularitat. Algunes, com Josep Pla, Gaziel, Eugeni Xammar, Just Cabot, Manuel Brunet o Domènec Guansé són figures reconegudes, però d’altres, com Sadurní Ximénez resten encara en l’ombra de l’oblit. Quins eren, però, els models del periodisme literari català dels anys vint i trenta? Fins a quin punt era innovador o compartia models narratius amb el periodisme europeu del moment? Quines noves formes d’escriptura arribaven dels grans escriptors-reporters francesos?
En el context del renovat interès acadèmic per les relacions entre el periodisme i la literatura, "Coses vistes, coses llegides" és un seminari internacional de petit format, interdisciplinari, que es proposa reflexionar sobre els límits genèrics entre el discurs periodístic i el discurs literari del primer terç del segle XX a Catalunya, Espanya i Europa. 
Coses vistes, publicat l’any 1925, també és el títol del primer llibre de Josep Pla, de qui enguany se celebren els 30 anys de la seva mort.PROGRAMA DEL SEMINARI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada