dilluns, 29 de novembre del 2010

Us ha canviat la imatge que teníeu de Josep Pla després de veure l'entrevista? En positiu o en negatiu?

Per saber més coses de Josep Pla i la seva obra:


http://www.fundaciojoseppla.cat/

http://www.lletres.net/pla/

http://www.escriptors.cat/autors/plaj/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Pla_i_Casadevall



X. P.

6 comentaris:

  1. Realment no tinc una imatge específica de Josep Pla. En aquesta entrevista veig en Pla, el Sant Ponç que veia la Mila a Solitud, un ser ambigu i fins i tot contradictori. Veig en Pla un home detallista, reflexiu, sensitiu, culte i veig en ell també un home feroç, salvatge que diu el primer que li passa pel cap sense pensar. Crec que també hi ha hagut dos Josep Pla, el jove articulista aventurer i l'home abandonat a la ruralitat després d'haver viscut les agitacions de les ciutats.
    Si més no es veu en Pla un observador, un home destinat a viure la vida dels altres per explicar-les mitjançant la literatura.

    ResponElimina
  2. Desconeixía que a Josep Pla li agrades tant poc el caracter català. Vaig escoltar que deia que "el seny" era una invenció i que també erem uns envejosos. Em va fer gracia quand al final va dir que si tornes a viure no seia escriptor. No coneixia gaire a Pla i per això no m'ha pogut canviar la imatge que tenia.
    M Esther

    ResponElimina
  3. Déu n'hi do Marc! Sant Ponç...
    No coneixia a Josep Pla però el veig un home humil i infeliç (com ell mateix diu), molt culte però molt exigent, potser massa.
    Un Pla que diu: m'enamoro d'una planta, d'una flor... però les persones. Tot i així li encanta parlar amb la gent. No em crec que no sàpiga què és l'amor, ben al contrari, la seva infelicitat podria provenir d'aquí. Segurament, el coneix i molt.(Qui ha patit un desamor és perquè prèviament a viscut l'amor.)
    És ben curiós, Pla diu que El carrer Estret no és una novel·la, sinó que és "una cosa del pueblo". Què deu ser? Què en penseu?
    Xènia

    ResponElimina
  4. Com ja han dit els companys, no he pogut canviar la opinió sobre Pla ja que només en coneixia alguns escrits, però no el seu caràcter. En tot cas, m'ha agradat molt l'entrevista, ja que m'ha fet conèixer un personatge veritablement particular, humil, xerraire —com ell mateix s'anomena— i sincer. De fet, potser ha estat aquesta sinceritat tan difícil de trobar en algú parla en públic el que m'ha sobtat, ja que algunes de les seves opinions podrien classificar-se, segurament, de "políticament incorrectes".

    En referència al que comentes, Xènia, jo crec que el que vol dir amb això de que és "una cosa del pueblo" és que no és una novel·la com la majoria, on hi ha un fil conductor que explica una historia més o menys interessant, sinó que ell, a "El carrer Estret", es limita a observar i explicar la realitat quotidiana d'un poble; és a dir, que no hi afegeix una història "espectacular" al darrere.

    ResponElimina
  5. No m'ha canviat el concepte d'en Pla. De fet, jo l'he arribat a conèixer i no resultava a ser una persona gens agradable. Tot i això, crec que els seus llibres són molt bons, que no costen de llegir.

    ResponElimina
  6. Com aclariment per si pot resultar d'interès, em cal puntualitzar que el correu bcuyasguanter pertany a Ma. Teresa Vilar i Planas. Perdoneu si vos he fet ballar el cap.

    ResponElimina